Home / DRAMA / Drama Aku Pilih Bahagia

Drama Aku Pilih Bahagia

Aku Pilih Bahagia
Nantikan drama adaptasi novel ‘Aku Pilih Bahagia’ karya Umie Nadzimah akan datang di saluran RTM. Menampilkan lakonan Emma Maembong, Alvin Chong dan Fizz Fairuz. Drama terbitan Global Station Sdn Bhd dibawah arahan Bade Hj Azmi.
JUDUL : AKU PILIH BAHAGIA
EPISOD : 30
TARIKH TAYANGAN : –
SIARAN TV : TV1 RTM
PENULIS SKRIP : Baizura Kahar
PENGARAH : Bade Hj Azmi
PRODUKSI : Global Station Sdn Bhd
PELAKON : Emma Maembong, Fizz Fairuz, Alvin Chong, Bella Dally, Nadya Syahera , Yaya Maembong, Meor Mohd, Raja Azmi
WATAK PELAKON 
Emma Maembong sebagai Dhiya
Fizz Fairuz sebagai Aidan
Alvin Chong sebagai Dzikri Hafiy
Bella Dally sebagai Humaira
Nadya Syahera sebagai Arneesa
Meor Mohd sebagai Farhan
SINOPSIS AKU PILIH BAHAGIA
Dhiya isteri yang disayangi, bukan yang dicintai. Empat tahun rumah tangga mereka sangat bahagia sehinggalah muncul Humaira, bekas tunang alias cinta pertama Aidan. Keluarga Aidan pula meletakkan kesalahan di atas bahu Dhiya kerana masih tak mampu lahirkan zuriat untuk suami. Tak mahu terus didera mentalnya, Dhiya mohon untuk undur diri. Namun tidak mudah untuk Dhiya melalui hari-hari tanpa Aidan. Dia hilang arah, kecewa dan terlalu mengharap Aidan kembali.
Berkat sokongan keluarga dan lebih-lebih lagi Dzikri, Dhiya bangkit semula untuk mulakan hidup baru. Berhijrah ke tempat yang jauh, rancang sesuatu untuk terus melupakan kesakitan lalu disamping membantu sepupunya, Inas yang turut mengalami nasib yang sama. Dhiya berkenalan dengan Arneesa yang ditindas suami dan keluarga mentua. Mereka jadi sangat rapat dan saling membantu serta menyokong antara satu sama lain.
Selepas melalui fasa getir, Dhiya semakin bahagia dan bertambah sempurna dengan kehadiran Maream. Dzikri melamar Dhiya untuk dijadikan isteri setelah berbelas-belas tahun menunggu masa yang sesuai. Apakah jawapan Dhiya? Dhiya tahu yang Arneesa terlalu menaruh harapan pada Dzikri. Malahan Arneesa itu seorang wanita yang lebih teruk deritanya berbanding Dhiya. Bermakna Arneesa lebih memerlukan lelaki sebaik Dzikri sebagai pelindung. Aidan dan keluarganya juga muncul semula untuk memujuk Dhiya kembali kepada mereka, sementelah Maream itulah satu-satunya penyambung keturunan yang ditunggu-tunggu.
Siapakah pilihan Dhiya untuk terus mencipta bahagia? Dzikri Hafiy yang telah banyak berkorban untuknya atau menerima semula Aidan, ayah kandung Maream? Dan bagaimanakah pula nasib serta jodoh Arneesa? Dia pun ingin bahagia dengan lelaki yang dicintai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *